background scribble

De vraag onder de vraag

Digna Kosse richtte samen met partner Lucas Mullié in 2012 bureau Foodcurators op. Een bedrijf op het kruispunt tussen ‘food’ en ‘design’. Ze werken voor musea, culturele instellingen maar ook voor de grootste foodmerken- en producenten. Digna gaf les op de Design Academy, waar ze zelf cum laude is afgestudeerd. Ze vertelt wat ze haar studenten bijbracht over het aangaan van opdrachten en offertes en hoe Foodcurators zelf vragen benadert.

Stortbad – korte samenvatting/teaser om te kijken:

Eten is alles: emotie, politiek, economie, cultuur. Deze aflevering van Badgasten gaat over complexe maar fascinerende vraagstukken rondom erfgoed en voedsel, en de hele praktische kant van opdrachten aannemen en uitvoeren. En hoe eet jij het liefst je favoriete koekje? Digna benadrukt het belang van het kennen van je eigen proces en het mooie van toegepaste kunst.

Blog
Marloes Matthijssen

Juist wat machines snel en slim kunnen

Toen we lijstjes maakten met mogelijke Badgasten stonden de Foodcurators er meteen hoog op: Digna Kosse en Lucas Mullié, nieuwe Middelburgers, al heeft Lucas Zeeuwse roots. Ze verhuisden hun vormgeefstudio van een verlaten supermakt naar de Zeeuwse hoofdstad en kregen een mooie opdracht: ‘iets doen met de erfgoedlijnen, de belangrijkste geschiedenisthema’s. Ze verrasten met bijzondere producten en ingrepen, waar poëzie en lol in zit: een wachtbankje bij een pont die nooit meer komt, de kerncentrale op snoepjes afdrukken (suikerwerken: zoethoudertjes met een politieke bijsmaak), van een verweesd zeeheldenmonument maakten ze een merk borrelhapjes (om daarmee ook de zorg voor het beeld te betalen). En die borrelhapjes waren enorm lekker ook – pittige wafeltjes met peper, rode uienchutney.

Vloeibare herbaria

Digna Kosse werd onze vierde Badgast: ze studeerde cum laude af op de Design Academy in Eindhoven en ging er zelf lesgeven. Foodcurators was eerst een cateringbedrijf, maar hoe mooi hun bonencreaties en vloeibare herbaria ook waren, er was altijd iemand die cola light wilde of een hamburger. Digna werd lid van de Cultural Board Zeeland en ging aan de slag voor het project Creative City Boost van CBK, waar kunstenaars gekoppeld werden aan het MKB.

Maar voedsel blijft het hoofdonderwerp: food is smaak maar ook cultuur, historie, economie, sociologie en politiek. Food heeft een enorme weerslag op ons leven, ook de inrichting van het landschap heeft voor een groot gedeelte te maken met ons voedselsysteem. Bij voedsel mogen alle zintuigen meedoen, daarvoor ontwerpen vindt Digna vele malen uitdagender dan een stoel.

Eetrituelen

Foodcurators kreeg de vraag om een nieuwe soort koekjes te ontwikkelen en vroeg filmmaker Thalia de Jong om eetrituelen vast te leggen: hoe eten mensen koekjes, waar hechten ze aan? Door het uitvergroten van sensorische aspecten bleken mensen juist het ingenieuze van industriële processen waarderen, terwijl de koekjesmaker het zelf steeds zocht bij ‘home made’. Juist wat machines snel en slim kunnen viel te benutten.

Digna vertelt over de driehoek goed, goedkoop en snel, als opdrachtgevers met een vraag komen: twee van de drie kan, maar alle drie niet. Iets kan goed en snel, maar is dan niet goedkoop. Het is van belang om je proces goed te kennen en de opdrachtgever daarin mee te nemen. Zodat je fases kunt aanwijzen, kunt uitleggen wat je uit die fases wilt halen. Er wordt aan de creatieve sector steeds meer toepassing gevraagd, kunst moet dan iets doen met een maatschappelijke opdracht. Het is dan ook voor autonome kunstenaars handig om elkaars taal te spreken, te laten zien dat je ook reflecteert en toepast. Juist in toegepaste kunst ervaart Digna zoveel ruimte voor creativiteit, als je onder de vraag van een opdrachtgever durft te kijken.

Digna wil met Foodcurators voorbij bewustwording komen en ook een handelingsperspectief bieden bij vragen. De afdeling food non food van de Design Academy is helaas opgeheven, maar dit onderwerp past helemaal in Zeeland, bijvoorbeeld bij het nieuwe Joint Research Center. In Zeeland hebben we schelpdieren, zeewier, allerlei kansen voor goede eiwitten en proteïnen. Laten we verder kijken dan het platte toeristische plaatje en inzoomen op echte mogelijkheden en echte problemen. Dwarsverbanden leggen, creativiteit verbinden met onderzoek.

Badgasten is een praatprogramma vanuit Badhuis Middelburg, ruimte voor creatieve ondernemers. In een talkshow van een uur laten we innovatieve geesten en vernieuwers aan het woord.