Badgasten

De Badgasten zijn gespreksavonden over creatief werk. Met praktijkverhalen van kunstenaars, autonoom en toegepast, in diverse disciplines. Maak kennis met creatieve ondernemers, kenniswerkers, provocateurs en innovateurs.

Badgastavonden zijn gratis online te volgen, opgenomen in de studio van ZZP-collectief Badhuis Middelburg. Gesprekken die ertoe doen: De Badgasten weten raad.

 

Onze volgende gast:

Roos Gortzak: Hedendaagse kunst en experiment in de Vleeshal

Je weet nooit wat je gaat ervaren of zien in de Vleeshal, het Middelburgse centrum voor hedendaagse kunst. Een medium dat met de geesten van de Vleeshal in contact staat (Paul Maheke), futuristische slapstick-seks op grote schermen (Michael Portnoy), beschilderde doeken als reflectie op de natuur rondom een oude koffieplantage in Guatemala (Vivian Suter). Vleeshal was als enige kunstinstelling open tijdens de lockdowns (slim vermomd als winkel) en kreeg in 2020 een plek in de BIS, de Basisinfrastructuur. Roos Gortzak is sinds oktober 2014 directeur. Na multikunstenaar Luk Sponselee is zij onze tweede Badgast.

De Vleeshal is dé plek voor experimentele hedendaagse kunst in Zeeland, en geniet bekendheid bij kunstenaars en liefhebbers, nationaal en internationaal. De missie: bezoekers in aanraking laten komen met het onbekende. Dat onbekende is meestal moeilijk, onbegrijpelijk of zelfs irritant, maar volgens Vleeshal juist ook nodig om tot nieuwe inzichten te komen, te reflecteren op veranderingen in de maatschappij en om andere vormen van samenleven te verkennen.

Vleeshal ontwikkelt samen met internationale kunstenaars nieuwe werken, speciaal voor haar unieke gotische tentoonstellingsruimte. Ze wordt geroemd vanwege haar talentontwikkeling en uitnodiging tot experiment.

Wij gaan met Gortzak in gesprek over haar programma en werkwijze voor de Vleeshal. Wij willen graag meer weten over hoe een curator voor een plek als de Vleeshal te werk gaat. Tevens zijn wij benieuwd naar hoe het intensief begeleiden van nationale en internationale kunstenaars naar een tentoonstelling of boek eruitziet.

Praat mee via de stream/chat
Link: https://www.youtube.com/watch?v=TITYekFjFhU

Over Roos Gortzak:

Roos Gortzak studeerde in 2002 af aan het Royal College of Art in Londen en is sindsdien werkzaam in de hedendaagse kunst. Ze schreef kunstrecensies voor de Volkskrant en voor kunsttijdschriften als Metropolis M en ArtReview en schrijft teksten voor tentoonstellingscatalogi. Als curator werkte ze aan projecten en tentoonstellingen voor onder andere de Biënnale van Puerto Rico (2002, 2004), Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (2005), Kunsthalle Basel (2007-2012), de Badischer Kunstverein (2014), en het multidisciplinaire festival ‘’What Happens in Offenbach Stays in Offenbach’’. Sinds 2014 is ze directeur van de Vleeshal. Ze maakte tentoonstellingen met onder anderen Cally Spooner, Ola Vasiljeva, Simone Forti, Andrea Éva Győri, en Matthew Lutz-Kinoy.

 

 

vorige editie:

17 maart organiseerde wij onze eerste livestream gespreksavond.

Luk Sponselee: Een pleidooi voor kleinschalige culturele centra

Onze eerste Badgast pleit voor het belang van plekken waar kunstenaars vrij kunnen zijn, om zichzelf en hun kunst te ontdekken. Deze vormen de eerste stap op de ladder van een creatieve loopbaan. Broedplaatsen lijken daar een goede plek voor. Maar kun je die broedplaatsencultuur uit Rotterdam of Eindhoven zomaar naar Zeeland kopiëren? Of is er toch een andere aanpak nodig?

Multi-kunstenaar Luk Sponselee gelooft in kleinschalige, idealistische kunstenaarsplekken. Hij werkt met gelijkgestemden aan Corrid’Or, een keten van eigenzinnige culturele centra tussen Middelburg en Düsseldorf. Podia, expositieruimtes, werkruimtes en overnachtingsplekken die heen en weer over de grens slingeren. Behalve over Corrid’Or vertelt Luk over de broedplaatsen die hij realiseerde in Eindhoven – en hij neemt eigen werk mee om te laten zien.

De Badgasten zijn gespreksavonden over creatief werk. Met praktijkverhalen van kunstenaars, autonoom en toegepast, in diverse disciplines. Maak kennis met creatieve ondernemers, kenniswerkers, provocateurs en innovateurs. Badgastavonden zijn gratis online te volgen, opgenomen in de studio van ZZP-collectief Badhuis Middelburg. Gesprekken die ertoe doen: De Badgasten weten raad.

Luk Sponselee (Terneuzen, 1960) is de eerste Badgast. Hij is cultureel entrepreneur, initiator, organisator, producent, curator, filmmaker, acteur en muzikant. Overal ter wereld werkt hij aan verrassende kunstprojecten. Zo leert hij kinderen om kunst te maken met wegwerpplastic en heeft hij een eigen multimedia-label. Na Eindhoven, waar hij 30 jaar heeft gewoond, via Antwerpen (14 jaar) woont hij nu “per toeval” weer in Zeeland. In Clinge werkt Luk aan de renovatie van een oude winkel om er op termijn een ontmoetingsplaats van te maken.

Programma: introductie, 20 minuten presentatie van de Badgast, daarna ongeveer 40 minuten een Q&A en een nagesprek (stel je vragen en praat mee in de chat). Link: https://youtu.be/VFuGt2yhyWo

Word je ook lid van ons gloednieuwe YouTube-kanaal? Met honderd abonnees kunnen we het kanaal naar ons vernoemen, bedankt  alvast voor je hulp! https://www.youtube.com/channel/UCrxlMg1xoP9bx-9PodcL4pw

De Badgasten wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland en groen gesponsord door Plantaardig!