Luk Sponselee: Een pleidooi voor kleinschalige culturele centra

Onze eerste Badgast pleit voor het belang van plekken waar kunstenaars vrij kunnen zijn, om zichzelf en hun kunst te ontdekken. Deze vormen de eerste stap op de ladder van een creatieve loopbaan. Broedplaatsen lijken daar een goede plek voor. Maar kun je die broedplaatsencultuur uit Rotterdam of Eindhoven zomaar naar Zeeland kopiëren? Of is er toch een andere aanpak nodig?

Multi-kunstenaar Luk Sponselee gelooft in kleinschalige, idealistische kunstenaarsplekken. Hij werkt met gelijkgestemden aan Corrid’Or, een keten van eigenzinnige culturele centra tussen Middelburg en Düsseldorf. Podia, expositieruimtes, werkruimtes en overnachtingsplekken die heen en weer over de grens slingeren. Behalve over Corrid’Or vertelt Luk over de broedplaatsen die hij realiseerde in Eindhoven – en hij neemt eigen werk mee om te laten zien.

De Badgasten zijn gespreksavonden over creatief werk. Met praktijkverhalen van kunstenaars, autonoom en toegepast, in diverse disciplines. Maak kennis met creatieve ondernemers, kenniswerkers, provocateurs en innovateurs. Badgastavonden zijn gratis online te volgen, opgenomen in de studio van ZZP-collectief Badhuis Middelburg. Gesprekken die ertoe doen: De Badgasten weten raad.

Luk Sponselee (Terneuzen, 1960) is de eerste Badgast. Hij is cultureel entrepreneur, initiator, organisator, producent, curator, filmmaker, acteur en muzikant. Overal ter wereld werkt hij aan verrassende kunstprojecten. Zo leert hij kinderen om kunst te maken met wegwerpplastic en heeft hij een eigen multimedia-label. Na Eindhoven, waar hij 30 jaar heeft gewoond, via Antwerpen (14 jaar) woont hij nu “per toeval” weer in Zeeland. In Clinge werkt Luk aan de renovatie van een oude winkel om er op termijn een ontmoetingsplaats van te maken.

Programma: introductie, 20 minuten presentatie van de Badgast, daarna ongeveer 40 minuten een Q&A en een nagesprek (stel je vragen en praat mee in de chat). Link: https://youtu.be/VFuGt2yhyWo

Word je ook lid van ons gloednieuwe YouTube-kanaal? Met honderd abonnees kunnen we het kanaal naar ons vernoemen, bedankt  alvast voor je hulp! https://www.youtube.com/channel/UCrxlMg1xoP9bx-9PodcL4pw

De Badgasten wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland en groen gesponsord door Plantaardig!

Bekijk al onze gespreksavonden >