Badgasten #6 met Fifi Visser en Jacomien Kodde
Binnenkort organiseren we weer een editie van De Badgasten, gelivestreamde gesprekken over cultuurwerk in de studio van het Badhuis. Ditmaal zoomen we in op de documentairefilm, met Badgast Fifi Visser. Badmeester Jacomien Kodde is de host van de avond. Het wordt een gesprek tussen collega’s, want Visser en Kodde zijn beiden documentairemaker, en bovendien werken ze geregeld samen.
De Middelburgse Fifi Visser maakt al bijna 25 jaar films. Vaak, maar niet altijd, hebben haar documentaires een Zeeuws thema of Zeeuwse setting. In haar meest recente documentaire (2022) gaat ze op zoek naar de Zeeuwse sporen van de artistieke erfenis van Marlow Moss, een belangrijke vroeg twintigste-eeuwse kunstenares. Het onvergetelijke Tijdgravers (2020) is, in Vissers woorden, “een ode aan de conservatoren” die werken in het depot van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Met Jacomien Kodde maakte ze in hetzelfde jaar Achter de stilte, over de invloed van het coronavirus op de levens van uiteenlopende Zeeuwen. Een aantal jaren eerder, in 2011, bracht Visser de persoonlijke film Twee levens uit, over het verdwijnen van haar broer in Chili en het open einde dat deze gebeurtenis achterliet in de levens van haar ouders en haarzelf. Momenteel werkt ze aan een documentaire over het Zeeuwse slavernijverleden, met nazaten van tot slaafgemaakten en nazaten van slavenhouders en handelaren op het eiland Walcheren.
Visser en Kodde zijn allebei enorm nieuwsgierig, vertelden ze in voorbereiding op deze sessie van De Badgasten. Beiden hebben een bijzondere interesse voor de diersoort mens – en het mooiste is als je als filmmaker kunt laten zien hoe veelgelaagd je personages zijn, vinden ze.
Als je iemand bent die eigenlijk overal wel een goed verhaal ruikt, hoe kies je dan een onderwerp en de aanvliegroute? Een documentairefilm is geen simpele registratie. Meestal stelt de documentairemaker een onderzoeksvraag die uiteindelijk wordt beantwoord. Soms is er een duidelijk, zelfs spannend, verhaal dat doet denken aan het plot van een fictiefilm. Hoe vang je zo’n verhaal? En hoe kan het dat in sommige documentaires gebeurtenissen zich zo perfect afrollen?
Het maken van een documentaire duurt meestal lang. Soms loop je jaren op met je personages. Behalve nieuwsgierigheid is improvisatievermogen ook een vereiste in het persoonlijkheidspalet van een documentairemaker, zo stellen we ons voor. Wat doe je als je er onverhoopt niet bij was toen zich een belangrijke gebeurtenis voordeed in het leven van je hoofdpersoon? En kies je voor zo veel mogelijk realisme, of voer je een sterke regie? Mogen takes opnieuw?
Wanneer is een documentaire af, en geslaagd?
Genoeg vragen dus. Maar wát wij ook van Fifi Visser of van collega Jacomien Kodde willen weten: deze editie van De Badgasten wordt in de eerste plaats een boeiend gesprek tussen twee doorgewinterde verhalenvertellers in de categorie ‘echt gebeurd, toen ik erbij stond’.
Binnenkort op het YouTube-kanaal van Badhuis Middelburg: de zesde sessie van De Badgasten, met Fifi Visser en Jacomien Kodde.
NB: Wil je erbij zijn? We hebben ditmaal een paar plaatsen vrij in de studio, dus eventueel kun je je vraag live stellen en na afloop aanschuiven voor de nazit. Van harte welkom. Stuur ons een mailtje: info@BadhuisMiddelburg.nl.
Kun je er niet bij zijn? Tune in op ons YouTube-kanaal. Eventuele vragen kun je dan stellen in de chat.