Jos de Blok, de oprichter en eigenaar van Buurtzorg. Buurtzorg is een landelijke thuiszorgorganisatie met kleine teams die zelfsturend werken. Naast thuiszorg is er nu ook psychische hulp en buurtbemiddeling, op dezelfde laagdrempelige en no-nonsense manier.
Jos de Blok protesteert al jaren tegen de wurggreep van de managementcultuur en heeft een simpele maar radicale boodschap: bouw organisaties heen om de mensen die het échte werk doen. “Creativiteit wordt ontzettend in de weg gezeten als je betaalde krachten eromheen hebt die je gaan vertellen wat je zou moeten doen. Waar je je wel of niet aan mag houden. Die randvoorwaarden voor je gaan regelen waar je helemaal niet om hebt gevraagd,” aldus De Blok.
We zien allerlei overeenkomsten tussen zorg en cultuur: allebei worden ze gepresenteerd als liefdewerk, met merkwaardige zzp-constructies, en een woud aan fondsen, stichtingen, tussenpersonen, stuurgroepen, die allemaal meer betaald krijgen dan degene die het werk doet: de verpleger, de kunstenaar.
Op 12 januari gaan we samen hardop nadenken. Zou zijn buurtzorg-visie kunnen helpen om die andere geplaagde sector gezonder te maken? Zou je het idee van zelfsturing, vakliefde ook kunnen loslaten op de kunst en cultuur? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?